بخش صنعت و معدن ایران یکی از ارکان مهم اقتصادی کشور، دارای تعامل گستردهای با سایر بخشهای اجتماعی، اقتصادی و سیاسی جامعه ایران است و میتواند یکی از موثرترین پیشرانهای اقتصادی کشور باشد. آشنایی با برنامهها و سیاستهای این بخش میتواند تصویر روشنی از وضعیت و توان آینده اقتصادی ایران در اختیار قرار دهد. ارتباط گسترده این بخش با بخشهای مختلف مانند حوزه پولی و بانکی، بورس، تولید، توزیع، اشتغال، واردات، صادرات، ارتباط بین مصرفکننده و تولیدکننده و بسیاری بخشهای دیگر و میزان اثرگذاری و اثرپذیری از این بخشها نشانگر اهمیت بالای شناخت صنعت و معدن کشور است.
شرکت نیپک به پشتوانه ۲۵ سال تجربه و بهرهگیری از سرمایه اصلی خود یعنی نیروی توانمند و متخصص داخلی؛ توانسته است گامهای مهمی در انجام پروژههای مختلف صنعتی و معدنی بردارد. نظر به اینکه هسته اولیه شرکت نیپک در حوزه فرآوری صنایع معدنی است و با عنایت به رویکرد توسعه بخش خصوصی حوزه معادن، این شرکت آمادگی کامل برای انجام مطالعات، سرمایهگذاری، احداث و بهرهبرداری معادن کوچک و متوسط را نیز دارد.
در هر کشور مسیرهای مواصلاتی جزیی از ثروت عمومی ویکی از ملاک های توسعه یافتگی به حساب می آیند. راهها در کشور ما نیز یکی از ستون های اصلی اداره کشور میباشند،از این رو توسعه کمی و کیفی آن ها همواره از دغدغه های اصلی دولتها بوده است. تجربه ی سال ها اجرای پروژه های صنعتی که بخش مهمی از آن ها در حوزه فعالیت های راه سازی است تجارب گران سنگی را در مجموعه مهندسی نیپک فراهم نموده است که بهره گیری از آن زمینه توسعه کیفی در حوزه حمل و نقل را به همراه خواهد داشت .
اهم توانایی های شرکت نیپک در حوزه راه و ترابری :
- تعیین اهداف کلان طرح جامع حمل و نقل بر مبناي سیاست هاي کلان توسعه در سطح داخلی و جهانی.
- تعیین چشم اندازها، اهداف کمی طرح، با توجه به اهداف کلان طرح جامع حمل و نقل و طرح ملی توسعه کالبدي.
- تعیین راهبردهاي مناسب براي دستیابی به یک سیستم یکپارچه حمل و نقل موثر و کارا در افق هاي زمانی مشخص.
- تعیین محورهاي مطالعاتی طرح جامع حمل و نقل.
طراحی و اجرای راهها شامل مسیریابی، عملیات خاکی، مشخصهها و طرح هندسی راهها در مسیرهای افقی و قائم، مشخصههای فنی انواع مصالح راه و لایههای مختلف روسازی آن، همچنین روشهای طرح و اجرای روسازیهای شنی و آسفالتی و نیز شبکه های حمل و نقل زمینی در برنامهریزیهای شرکت نیپک دیده شده است.
امروزه تجارت انرژی و بهویژه نفت یکی از بزرگترین بخش تجارت جهانی محسوب میشود که سایر بخشهای صنعتی نیز مستلزم تامین آن است.
فرآوردهها و مشتقات نفتی، کالایی خاص و استراتژیک است که نمیتوان آن را در کنار سایر کالاها قرار داد. بنابراین مدیریت، بهبود و تامین امنیت تجارت نفت در برنامههای ملی و بینالمللی اولویت اصلی کشورهای واردکننده و صادرکننده نفت است. صنعت نفت یک صنعت بین-المللی است.
برای اینکه سرمایهگذاریها هدفمند باشند، با توجه به شرایط و توانمندی های کشور باید در هر بخش اولویت تعیین گردد. صنایع بالادستی شامل جستجو، اکتشاف و استخراج نفت است و صنایع پایین دستی از انجام فرآوری بر روی نفت خام برای قابل حمل ونقل آن گرفته تا صنایع پتروشیمی و کالاهای نهایی تشکیل شده است. بخش پاییندستی علاوه بر هزینه بالا، نیاز به رقابت شدید در عرصه جهانی دارد و سرمایهگذاری در این بخش مستلزم ریسک بالایی است. در این بخش آنچه مهم است؛ فناوری است نه مواد اولیه.
شرکت نیپک در راستای نیازهای اساسی صنعت نفت و گاز کشور در احداث طرحهای بخش پاییندستی سهیم بوده است که پروژه های مشاوره و MC ذیل از جمله آنها می باشد:
- احداث واحد بوتادین پتروشیمی جم
- احداث واحد PVC شرکت پتروشیمی اروند
- طرح احداث کارخانه پتروشیمی هگمتانه
توسعه پایدار کشور ملزوماتی دارد که یقیناً در غیاب هر یک از آنها بخش عمدهای از اهداف توسعهای محقق نخواهد شد. تامین انرژی به ویژه برق یکی از ارکان توسعهای است که پویایی اجتماع و صنعتی را به طور مستقیم تحت تأثیر قرار میدهد.
با توجه به ظرفیت نصب شده و عملیاتی نیروگاههای کشور، متخصصان این حوزه معتقدند باید میزان تولید برق سالانه افزایش یابد تا بتوان بار شبکه را تامین کرد. ارزیابیها حاکی از این است که در حال حاضر «رشد مصرف برق و بالا بودن شدت مصرف انرژی»، «راندمان پایین نیروگاهها و تلفات انرژی برق» و نیز «تولید آلایندههای زیست محیطی» از چالشهای این صنعت است. اما در بخش راهبردها برای مواجهه با این چالشها در کنار «ارتقا و توسعه نظام مدیریت تقاضا و اصلاح الگوی مصرف انرژی با رویکرد کاهش شدت مصرف انرژی در کشور از جمله با ایجاد نهاد تنظیم مقررات بخش برق»، «اهمیت ویژه به توسعه و بازسازی شبکههای فرسوده انتقال و توزیع»، «افزایش راندمان نیروگاهها و کاهش تلفات برق» و «ارائه خدمات نوین برای تولید برق پاک» بر افزایش ظرفیت نیروگاهی با استفاده از فناوریهای جدید و هماهنگی با صنعت گاز در راستای استفاده بهینه از منابع انرژی کشور تاکید شده است.
از جمله اقدامات شرکت مهندسی نیپک در پروژههای صنعت برق میتوان به موارد ذیل اشاره نمود:
- خدمات مشاوره، نظارت و مدیریت طرح پروژه های برق و بهینه سازی الکتریکی مجتمع های مس سرچشمه، میدوک، سونگون و خاتون آباد
- مذاکره و امضای تفاهمنامه با صاحبان فناوریهای نوین در حوزه برق و صنایع مرتبط
- مطالعه و بررسی راهکارهای قابل ارائه به مسئولان برای بهینهسازی مصرف برق در صنایع معدنی